10 de desembre de 2013

Terres de Lleida: #CapPlatBuit: solució a les beques menjador

#CapPlatBuit

La comunitat educativa de Lleida torna a exigir una solució immediata per a les més de 400 famílies del Segrià que, malgrat complir tots els requisits, encara estan sense beca menjador. Grans i petits podeu participar a l'acció #CapPlatBuit dimecres 4 de desembre a les 18:00h a Pl Paeria. Podeu portar plats i estovalles.


La comunitat educativa de Lleida ha omplert aquest dimecres la plaça Paeria de plats buits en una una acció al carrer per exigir a Generalitat i Consells comarcals solució immediata per als infants que esperen beca menjador. Marea Groga Lleida (Assemblea Groga, PUDUP i Acampada Escolar) han reunit 200 ciutadans davant la Plaça Paeria i tornen a denunciar, en ple eix comercial, que les administracions impedeixen el dret a beca menjador a 400 famílies del Segrià i més de 10.000 a tot Catalunya.
El passat 28 d’octubre la comunitat educativa va denunciar des de la mateixa delegació del Departament d’Ensenyament a Lleida, la inexplicable situació de més de 10.000 famílies a Catalunya, unes 400 al Segrià, que malgrat complir els criteris per rebre una beca menjador, encara no l’han rebuda. A aquestes alçades de curs, arribant al final del primer trimestre, aquesta situació continua encallada en un anar i venir de responsabilitats entre el Departament d’Ensenyament i els Consells Comarcals, que mantenen a la ciutadania pendent del desbloqueig d’aquesta inexcusable situació.
La comunitat educativa de Lleida no deixarà de donar veu a aquelles famílies que estan patint les conseqüències de la que considerem la pitjor cara de l’Administració. Aquella que es dedica a donar mitges explicacions i a traspassar-se responsabilitats mentre milers d’infants no tenen accés als menjadors de les seves escoles.
Del 2009 ençà, la partida pressupostària destinada a beques ha anat minvant des dels 42,01 milions d’euros el curs 2009-10 fins arribar a l’actual xifra de 32,2 milions (amb un augment global d’alumnat des del 2009 de 44.000 alumnes).
No podem girar l’esquena a una situació d’exclusió social tan greu com la que estem vivint a les escoles de casa nostra. Volem recordar, tal com afirma el Síndic de Greuges en el conegut Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya que “L’Administració ha de concedir aquest tipus d’ajut a les famílies que ho necessiten i aquesta necessitat NO ha d’estar condicionada al nombre de famílies que tenen una situació econòmica més precària, sinó a les condicions objectives de la vida de les famílies. Per tant, la partida pressupostària hauria d’anar en consonància amb l’evolució de la precarietat econòmica de les famílies”.
Per tant, hem de reclamar amb fermesa a les institucions que garanteixin de forma efectiva la cobertura d’aquestes necessitats bàsiques, prioritzant el dret a percebre l’ajut de menjador d’aquestes famílies de forma immediata per damunt d’altres despeses supèrflues.

Informació i fotografia: Marea Groga Lleida