5 d’octubre de 2014

Ensenyament concertat. El curs NO comença amb normalitat.

El curs NO comença amb normalitat
Continuen les agressions 

Segueix l'enllaç per a més informació

El curs escolar que comença es caracteritza principalment per la consolidació de les polítiques de retallades que patim des del 2010 i per l’entrada en vigor de la LOMCE.
El Govern de la Generalitat ens anuncia l’abonament de les pagues extres de l’any 2015 i des de CCOO volem recordar que aquesta mesura no compensa ni les retallades sofertes pels treballadors i treballadores de l’escola concertada durant els últims quatre anys ni la pèrdua de poder adquisitiu, ja superior al 25%. Tot això agreujat pels efectes de la signatura, clarament a la baixa, del X conveni de l’ensenyament privat de Catalunya en què les direccions de la resta de sindicats van renunciar a la negociació de les nostres taules salarials al vincular-les als Pressupostos de la Generalitat. Per si això no fos suficient van deixar en suspens el premi de fidelitat per a tot el personal docent, sense cap mena de contrapartida i amb la incertesa de no saber si algun dia els companys i companyes que ja havien meritat una part important d’aquesta retribució podrien cobrar-lo o, com molt ens temem, serà l’inici de la seva desaparició.

Les patronals ens van voler vendre la idea que, atenent a la greu situació de crisi generalitzada, havien de realitzar un exercici de responsabilitat a l’hora de negociar. CCOO no vam comprar-la i la realitat viscuda al sector durant els últims dos anys ens ha donat la raó: no hi ha diners per pagar el premi de fidelitat però sí per pagar els nostres acomiadaments improcedents. En els darrers mesos ens hem trobat amb un increment notable d’aquest tipus d’acomiadament i de reduccions de jornades injustificades que han suposat pagaments d’indemnitzacions a persones amb molts anys d’antiguitat i una precarització contractual en augment.

Aquest curs també està marcat per l’entrada en vigor de la nova llei d’educació. Milers d’estudiants i professionals de l’escola concertada patirem el greu retrocés que la LOMCE representa per al nostre sistema educatiu. Una llei que no només no representa cap avenç en les condicions laborals i salarials del nostre col·lectiu sinó que a més a més agredeix la nostra llengua, ens devalua com a professionals i ens posa en situació d’indefensió davant les titularitats.

Aquesta llei permetrà que els centres que segreguen per gènere recuperin les subvencions que el Tribunal Suprem ha negat en diferents ocasions en considerar que no pot existir en l’admissió dels alumnes "discriminación por razón de nacimiento, raza, sexo, religión, opinión o cualquier otra condición". La Consellera Rigau ha obviat de manera reiterada el criteri del Tribunal Suprem en continuar concertant unitats en aquest tipus d’escoles lligades a sectors molt concrets gens representatius de l’escola concertada al nostre país, com l’OPUS DEI.
Per què el Departament d´Ensenyament decideix eliminar els Contractes Programa en 27 centres concertats de tot el territori i continua mantenint els concerts en aquestes escoles d’elit? La supressió d’uns projectes que van suposar una aposta per la cohesió social en entorns molt desfavorits, en acollir nens i nenes sense recursos i amb necessitats primàries no cobertes, i que van produir excel·lents resultats, ens indica la poca sensibilitat de l’actual Conselleria d´Ensenyament envers aquells centres que fan una tasca social meritable.


Des de CCOO ens comprometem a continuar lluitant per recuperar la nostra capacitat adquisitiva i millorar les nostres condicions laborals.

Llegeix i descarrega el Comunicat (pdf)