17 de juny de 2015

Una sentència reconeix l’obligació de les administracions públiques a indemnitzar el seu personal laboral acomiadat per la supressió del lloc de treball

Una sentència del Jutjat Social 1 de Manresa, ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha reconegut com a improcedents els acomiadaments del personal de l’Escola de Música de Moià. El ple municipal va decidir a finals de 2012 suprimir el servei per problemes econòmics, acomiadant als seus components sense dret a indemnització i sense haver seguit el procediment fixat a l’Estatut dels Treballadors, ja siguin acomiadaments col·lectius o individuals.


Amb data anterior a la Reforma Laboral (RDL 3/2012), quan les administracions públiques amortitzaven un lloc de treball del personal laboral no havien d’aplicar cap dels procediments establerts per l’Estatut dels Treballadors en els articles 51 i 52, i per tant no havien d’indemnitzar a aquests treballadors municipals. Només feia falta prendre els acords en els òrgans competents, com en el cas de Moià, que va utilitzar el ple municipal.

El cas, portat pel Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO de Catalunya, posa de manifest que, des de l’aprovació de la Reforma Laboral, les administracions han de seguir el procediment de l’Estatut dels Treballadors (articles 51 i 52), i obliga a l’Ajuntament de Moià a readmetre als acomiadats o pagar-los la indemnització corresponent. Es tracta de la situació d’un ampli col·lectiu de treballadors de les administracions públiques, els anomenats “indefinits no fixos”. Aquest és un dels pocs aspectes positius que va recollir la Reforma Laboral del Govern del Partit Popular.