7 de desembre de 2016

L'Educació continua sense ser una prioritat pel Govern.

Des de la Federació d’Educació de CCOO venim denunciant, els darrers anys, que l’Educació no ha estat una prioritat pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Les xifres són molt clares: 

  • El pressupost destinat a Educació ha passat del 19’4% del pressupost total de la Generalitat del 2010, al 16’1% del 2016. 
  • El del Departament d’Ensenyament, el més gran de la inversió educativa, ha passat del 16’4% del pressupost total al 13’7%
  • En 5 anys, hem deixat d’invertir més de 4.700 milions d’euros en Educació respecte el 2010. 
  • Al 2010 vam invertir en educació un 3’0% del nostre PIB i al 2016 només un 2’4%. 

Uns diners que han passat a altres mans: deixant de recaptar-los o bé dedicant-los a altres interessos. Ha estat aquesta una opció del Govern; una decisió política que no deixem de denunciar com contrària als interessos de la classe treballadora, a la qual representem les CCOO.


Si analitzem el projecte de pressupostos presentats pel Govern al Parlament, observem un l’increment de la despesa educativa: gairebé 450 milions d’€ més en el total educatiu, dels quals 378’56 M€ pel Departament d’Ensenyament.
Tot i que es tracta d’un increment, l’hem de situar en el context general. Quedem lluny de recuperar-nos. Molt lluny. La despesa educativa, 5.684’1 M€, representarà un 16’7% del pressupost total de la Generalitat, i el pressupost del Departament d’Ensenyament un 14’2%. I respecte el PIB previst, la inversió en educació només continuarà representant un 2’4%. Per tant, podem continuar denunciant que l’educació no serà una prioritat pels grups que aprovin aquests pressupostos.