23 de gener de 2018

II Trobada d’experiències educatives «Canviar l’escola per canviar el món»

Lafede.cat-organitzacions per a la justicia global, organitza una nova trobada d’intercanvi d’experiències educatives els propers 2 i 3 de febrer. Com a l’anterior edició, es vol visibilitzar el treball conjunt entre entitats i centres educatius i donar protagonisme a l’alumnat en la presentació de 15 experiències que aborden les migracions, el refugi o la justícia climàtica. A la taula rodona inaugural intervindran un representant del sector educatiu del Movimento Sem Terra de Brasil i la presidenta de la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Civil de Borno (Nigèria).

La II Trobada “Canviar l’escola per canviar el món se celebrarà a l’Escola de Mestres Rosa Sensat i dissabte 3 de febrer al matí comptarà amb servei d’acollida per a infants de 3 a 12 anys. El format serà molt similar al de la primera edició, però enguany es presentaran menys experiències, un total de 15, i s’incorporaran nous temes com les migracions i el refugi o la justícia climàtica, prioritaris a l’agenda de la federació. També hi haurà més diversitat en la procedència de les experiències: Lleida, Badalona, Mataró, Llinars del Vallès, Sils i Barcelona.

Enguany es posarà el focus en les propostes amb participació activa de l’alumnat, així com en la renovació pedagògica per a la transformació de l’escola, i en la generació de pensament crític i la difusió d’alternatives socials, polítiques i econòmiques dins el marc escolar.
Per tal de visibilitzar aquestes alternatives i el valor de les que arriben d’altres països i organitzacions, hi haurà una taula rodona inaugural sobre el poder de l’educació en la transformació social, que comptarà amb la participació del brasiler Valter Leite, la nigeriana Fatima Shehu Imam i Cécile Barbeyto, investigadora i formadora de l’Escola de Cultura de Pau.
Valter Leite és pedagog expert en treball, educació i moviments socials i membre de la coordinació político‑pedagògica de les escoles itinerants del MST (Moviment sense Terra) a l’estat de Paraná (Brasil).
Fatima Shehu Imam, és presidenta de la Federació  de Dones Juristes de Borno (Nigèria), i directora de la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Civil d’aquest mateix estat. Treballa des de fa dècades pels drets humans i per eradicar la violència contra les dones i les nenes a la regió ( que és el bressol de Boko Haram i pateix els pitjors embats d’aquest conflicte que també afecta a Níger, Camerun i Txad).
Valter Leite parlarà de l’escola davant la construcció d’alternatives i de pensament crític, Fatima Shehu abordarà el tema de l’educació en situacions d’emergència i Cécile Barbeyto parlarà de l’educació transformadora a Catalunya.
El diàleg serà moderat per Pau Rodríguez, periodista especialitzat en educació.
Inscripcions fins el 31 de gener aquí 

* El professorat que vulgui obtenir la certificació d’assistència, també ha de fer la inscripció al web XTEC: http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formacio-permanent-professorat/cercador-activitats/
( Codi de l’activitat: 9000060541)